Постинг
24.04.2013 17:54 -
Еладата-вкусна и полезна
Елдата спада към групата на зърнено-житните култури,но тя не е същински техен представител.Наричана още ""гречка"" тя е известна със изключителните си полезни свойства.Възрастта на елдата е окололо 4000 години.Първите сведения за използването и са от планинските райони на Индия и Непал.По-късно се е разпространила в Япония,Китай и Корея,Русия и мн.други.
И така,за тези които поглеждат с недоверие и за тези,които искат да разнообразят менюто си и за тези ,които искат да хапнат нещо здравословно ще дам малко информация за тези вълшебни зрънца.
Да оставим фактите сами да говорят:
1.В елдата се съдържат-въглехидрати(60-63%),белтъчини(13-16%),целулоза(до 10,5%),мазнини (между 2%-3%).
2.Полинаситени Омега 3 мастни киселини.
3.Витамини от групата на витамин В(В1,В2,В3,В6,В8),витамин Е и Р.
4.Във зърното на гречката има много от необходимите за човешкият организъм микро- и макро елементи-натрий,калий,калций,магнезий,фосфор,желязо,манган силиций,сяра,селен,мед,цинк,йод,никел,кобалт,алуминий,бор,флуор.
Елдата е подходяща храна за диебетици,тъй като съдържа по-малко скорбяла от останалите житни култури.Подходяща е и за диетично хранене поради сравнително ниската си енергийна стойност и ценни вещества.
Това растение гарантирано ще Ви разкраси,защотото неговата консумация ще се погрижи за кожата,ноктите и косата.Също така друго полезно свойство е да намалява пропукливостта на капилярите и влияе благоприятно на работата на сърцето и щитовидната жлеза.
Елдата може да се приготва по различни начини.Тя може да бъде приготвена като салата,супа,основно и десерт.Със нея се приготвят и постни кюфтенца,които по-често се наричат ""тиганички"".Можем спокойно да си я хапваме за закуска,тъй като непричинява онова неприятно чувство а тежест в стомаха.Залята със топла вода или мляко можем да заминим ежедневната закуска от мюсли.Предпочитана е и за вечеря под форманата на салата,тъй-като е изключитело лека храна.
И така,за тези които поглеждат с недоверие и за тези,които искат да разнообразят менюто си и за тези ,които искат да хапнат нещо здравословно ще дам малко информация за тези вълшебни зрънца.
Да оставим фактите сами да говорят:
1.В елдата се съдържат-въглехидрати(60-63%),белтъчини(13-16%),целулоза(до 10,5%),мазнини (между 2%-3%).
2.Полинаситени Омега 3 мастни киселини.
3.Витамини от групата на витамин В(В1,В2,В3,В6,В8),витамин Е и Р.
4.Във зърното на гречката има много от необходимите за човешкият организъм микро- и макро елементи-натрий,калий,калций,магнезий,фосфор,желязо,манган силиций,сяра,селен,мед,цинк,йод,никел,кобалт,алуминий,бор,флуор.
Елдата е подходяща храна за диебетици,тъй като съдържа по-малко скорбяла от останалите житни култури.Подходяща е и за диетично хранене поради сравнително ниската си енергийна стойност и ценни вещества.
Това растение гарантирано ще Ви разкраси,защотото неговата консумация ще се погрижи за кожата,ноктите и косата.Също така друго полезно свойство е да намалява пропукливостта на капилярите и влияе благоприятно на работата на сърцето и щитовидната жлеза.
Елдата може да се приготва по различни начини.Тя може да бъде приготвена като салата,супа,основно и десерт.Със нея се приготвят и постни кюфтенца,които по-често се наричат ""тиганички"".Можем спокойно да си я хапваме за закуска,тъй като непричинява онова неприятно чувство а тежест в стомаха.Залята със топла вода или мляко можем да заминим ежедневната закуска от мюсли.Предпочитана е и за вечеря под форманата на салата,тъй-като е изключитело лека храна.
ДОРИ НА 85 МОГАТ ДА ТИ ОТНЕМАТ ДЕВСТВЕНО...
Астрофизици твърдят че Земята е жива и и...
Само за жени (13)
Астрофизици твърдят че Земята е жива и и...
Само за жени (13)
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 2
Архив
Блогрол